top of page
klimopantwerpen

Van traumaverwerking naar kracht: Een revolutionaire behandeling met Havening Techniques®

Bijgewerkt op: 2 aug.

Wanneer wordt iets een trauma?


Trauma is een fysieke reactie op een emotionele geladen gebeurtenis. Trauma’s hebben de neiging om langdurige effecten op zowel lichaam als geest te hebben, waardoor mensen zich angstig, gestrest of overweldigd kunnen voelen, zelfs lang nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Mensen kunnen hun leven lang blokkades voelen waardoor ze hun leven niet kunnen leiden zoals ze zouden willen. Ook chronische pijnen en spanningen zijn vaak het symptoom van vastzittend trauma.


Trauma hoeft niet altijd een zeer grote gebeurtenis te zijn. Kleine, ogenschijnlijk minder ingrijpende gebeurtenissen kunnen toch een grote impact hebben, vooral op kinderen en jongeren. Een trauma ontstaat wanneer aan vier voorwaarden wordt voldaan:


1. Er is een gebeurtenis die je zelf hebt meegemaakt, hebt zien gebeuren, of hebt gehoord van een derde.

2. Er hangt een emotionele lading aan de gebeurtenis, die angsten oproept, zoals bijvoorbeeld doodsangst, angst om een geliefde te verliezen, of een sterk aangetast zelfwaardegevoel.

3. De gebeurtenis veroorzaakt een gevoel van machteloosheid, onontkoombaarheid of onveiligheid.

4. Dit gebeurt op een moment dat je psychisch kwetsbaar bent.


Dit betekent dat dezelfde heftige gebeurtenis voor de ene persoon een trauma kan veroorzaken, terwijl een ander er minder last van heeft vanwege hun hogere weerbaarheid op dat moment.


De impact van een traumatische ervaring hangt dus sterk af van de persoonlijke context en het moment waarop het plaatsvindt.


Hoe trauma zich vasthoudt in de hersenen


Wanneer iemand een traumatische ervaring heeft, wordt de herinnering aan deze ervaring in de hersenen opgeslagen, meer bepaald in de amygdala. Dit is een klein, amandelvormig orgaan in de hersenen en speelt een cruciale rol bij het verwerken van emoties en het opslaan van traumatische herinneringen. Wanneer een traumatische gebeurtenis plaatsvindt, worden alle zintuiglijke waarnemingen van deze herinnering via


In de amygdala wordt trauma vastgehouden
In de amygdala wordt trauma vastgehouden

een elektrochemisch proces in de amygdala opgeslagen. Wanneer in het dagelijks leven een zintuiglijke waarneming een trigger vormt voor het opgeslagen trauma in de amygdala, zal dit leiden tot een staat van alertheid of angst, stress of ander negatief gevoel. Dit kan zicht gook uiten in flashbacks, nachtmerries of een algeheel gevoel van onveiligheid. Het kan ook leiden naar vermijdingsgedrag waardoor je heel wat in je leven mist. Het zorgt voor blokkades die dikwijls tot uiting komen bij leerproblemen of faalangst.


Moderne technieken voor traumaverwerking


Er zijn verschillende moderne technieken ontwikkeld om trauma effectief te verwerken en de gnegatieve impact ervan te verminderen. Een van de meest innovatieve methoden is Havening Techniques®, die gebruik maakt van sensorische input om de amygdala te ‘resetten’. Dit proces helpt bij het loslaten van de vastgezette traumatische herinneringen en vermindert de emotionele lading ervan.


Hoe werkt Havening?


Havening Techniques maakt gebruik van zachte aanrakingen en specifieke oogbewegingen om de hersenen in een kalme staat te brengen. Dit start een elektrochemisch proces in de amygdala dat de traumatische lading depotentialiseert, zodat de gebeurtenis een neutrale lading krijgt. Hierdoor ervaren cliënten dezelfde herinnering als een neutrale gebeurtenis en zijn ze bevrijd van de constante angst en stress die het trauma eerder veroorzaakte. Dikwijls gaat het ook gepaard met het verminderen van chronische pijnen of spanningen.


Voordelen van Havening Techniques


Een van de voordelen van Havening is dat ze niet-emotioneel geladen is en als zeer aangenaam ervaren wordt. Dit betekent dat mensen niet gedwongen worden om hun traumatische ervaringen opnieuw te beleven of te bespreken, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen die moeite hebben met praten over hun trauma’s. Bovendien zijn deze technieken effectief voor zowel volwassenen als kinderen en jongeren, waardoor ze breed toepasbaar zijn.


Bij Havening Techniques stopt het niet bij het neutraliseren van trauma’s. Na het verwijderen van de traumatische herinneringen, wordt de cliënt gevoed met positieve en krachtige emoties en vaardigheden. Dit proces zorgt ervoor dat cliënten niet alleen bevrijd worden van hun trauma’s, maar ook sterker en zelfverzekerder worden. Ze ontdekken nieuwe capaciteiten en mogelijkheden die hen helpen om een vervuld en vreugdevol leven te leiden.


Conclusie


Trauma heeft een diepe en vaak blijvende impact op zowel lichaam als geest. De amygdala speelt een centrale rol in het vasthouden van traumatische herinneringen, wat kan leiden tot voortdurende angst, blokkades, pijn en stress. Havening Techniques bieden de mogelijkheid om deze herinneringen te neutraliseren en de emotionele lading te verwijderen. Bovendien versterkt het de cliënten met positieve emoties en gedachten om krachtiger in het leven te staan. Dit opent de deur naar een leven waarin mensen bevrijd zijn van de grip van hun verleden en kunnen beginnen met het opbouwen van een positieve en veerkrachtige toekomst.

113 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page